Reductie van koe tot koelkast

Uitstoot verminderen doen we stap voor stap. We houden ons er dagelijks mee bezig. We verminderen uitstoot in onze hele keten: op de boerderij, in onze productie en logistiek.

Hero background Image

Bij Melkunie nemen we onze verantwoordelijkheid voor het klimaat serieus. En zetten ons op allerlei manieren in om stap voor stap te verduurzamen. We zijn er nog niet, maar boeken wel vooruitgang. Ons moederbedrijf Arla Foods heeft ambitieuze klimaatdoelen opgesteld:

  • Arla Foods spant zich in om de uitstoot van broeikasgassen (vooral) op de boerderij in 2030 t.o.v. 2015 met 30% per kg melk te verminderen¹. Op de boerderij vindt het merendeel van de uitstoot plaats.
  • In 2030 is het doel om 63% minder broeikasgasuitstoot te hebben gerealiseerd t.o.v. 2015 in productie en logistiek


Wil je meer weten? Kijk dan hier om de Arla Foods roadmap te bekijken.


We nemen concrete stappen om deze doelen te bereiken. Voorbeelden daarvan voor Melkunie staan op deze pagina. Het zijn voorbeelden vanuit de hele Melkunie keten: van koe tot koelkast. Dat vraagt om heel wat samenwerking.

¹ Onder dit doel valt indirecte uitstoot uit aangekochte producten en diensten, zoals die op de boerderij, logistiek door derde partijen en verpakkingen.

Rich Image

Samen met onze boeren verminderen we uitstoot op de boerderij

Onze boeren maken gebruik van een toolbox die helpt om uitstoot te meten, te begrijpen en de klimaatvoetafdruk te verlagen. Sinds 2021 wordt met de FarmAhead™ Check bijvoorbeeld het aantal dieren, de samenstelling van het voer, de omgang met mest en het gebruik van elektriciteit en energie uit hernieuwbare bronnen gemeten. De boeren vullen data in en krijgen daarna bezoek van een externe adviseur, die de ingevulde data valideert. Hij geeft een gepersonaliseerd advies welke verdere maatregelen de boer kan nemen om uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld het preciezer doseren van mest, of het aanpassen van de samenstelling van het voer. Zo geven sommige boeren hun koeien eiwitrijk voer van eigen teelt. Koeien zijn dol op alfalfa en klaver. Mmm... misschien zit daar wel een klavertje vier bij. Wil je meer weten over wat wij doen op onze boerderijen om onze klimaatafdruk te verkleinen? Kijk dan hier.

Rich Image

Onze boeren ontvangen daarvoor een extra vergoeding

De boeren moeten investeringen doen om te kunnen verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van groene stroom op de boerderij. Dat is helaas niet gratis. We belonen onze boeren daarom voor hun inspanningen. Sinds 2023 werken we met een vergoedingsmodel: FarmAhead™ Incentive. Een puntensysteem beloont eerdere en toekomstige duurzaamheidsacties. Met activiteiten zoals voer-, eiwit- en kunstmestefficiëntie, biodiversiteit en gebruik van hernieuwbare energie verdienen boeren een extra vergoeding bovenop de melkprijs. Hoe meer de boer dus verduurzaamt, hoe hoger de prijs voor zijn melk. Wil je meer weten over FarmAhead™ Incentive? Klik dan hier.

Rich Image

Onze pakken zijn gemaakt met natuurlijk materiaal

Een ander voorbeeld zijn onze pakken. De pakken melk, yoghurt, karnemelk, vla, pap en Milk&Fruit (allemaal excl. dop) bestaan uit meerdere lagen: een laagje FSC gecertificeerd papier en twee lagen plastic. Het merendeel van de verpakking (77-88%) is gemaakt van papier. Voorheen werd er plastic ingekocht uit fossiele bronnen. Sinds begin 2023 wordt voor deze plastic lagen een equivalente hoeveelheid hernieuwbaar materiaal ingekocht via het mass-balance systeem. De bron van hernieuwbaar materiaal is bijvoorbeeld suikerriet, of plantaardig afval of olie. Door dit materiaal in te kopen via het mass-balance systeem, wordt evenveel hernieuwbaar materiaal toegevoegd aan fossiel plastic als benodigd voor Melkunie. Zo dragen we bij aan meer gebruik van hernieuwbaar materiaal. Lees hier meer over hernieuwbaar materiaal en het mass balance systeem. 

Jongetje drinkt Melkunie melk.

Groene stroom en biogas

Ook in de fabriek pakken we de uitdaging met beide handen aan. We kopen voor deze producten bijvoorbeeld groene stroom en biogas in voor de fabriek in Nijkerk. Uuhm, biogas? Ja, dat is gas uit de vergisting van organisch restafval. In ons geval huishoudelijk afval. Zo gebruiken we steeds minder fossiele brandstoffen. 

Wil je weten wat we nog meer doen? Bekijk hier het jaarverslag van ons moederbedrijf Arla Foods.